highlight afbeelding

Dezelfde pil voor een lagere prijs

Als u een pijnstiller koopt, kiest u dan een goedkoop merk of een merk dat 3 keer zo duur is? Waarschijnlijk kiest u voor het goedkoopste merk. Voor medicijnen op recept werkt dat ongeveer hetzelfde. Van veel geneesmiddelen wordt alleen het middel met een lagere prijs vergoed. Dit heet voorkeursbeleid. Dit beleid voeren verzekeraars om de kosten van medicijnen te beperken en uw premie laag te kunnen houden.

Waarom is er prijsverschil in medicijnen?
Bij het ontwikkelen van een nieuw medicijn vragen fabrikanten meestal een patent aan. Tijdens de patentperiode mogen zij als enige dit nieuwe geneesmiddel verkopen en kunnen ze er een hoge prijs voor vragen.
Na een bepaalde tijd vervalt het patent en mogen ook andere fabrikanten het geneesmiddel maken en verkopen, maar wel onder een andere naam, vaak de stofnaam. Omdat zij geen onderzoekskosten hebben gemaakt kunnen ze het medicijn tegen een lagere prijs verkopen. Soms scheelt dit wel 90% in prijs.

Wat is voorkeursbeleid?
Vaak zijn er dus meerde merken van hetzelfde medicijn met dezelfde kwaliteit en werking, maar wel met een verschillende prijs. De zorgverzekeraars wijzen dan vaak het goedkoopste geneesmiddel aan als voorkeursmiddel.
Dit heet voorkeursbeleid (of preferentiebeleid). Dus uw zorgverzekeraar stelt vast welk middel vergoed wordt. Maar uw arts bepaalt welk medicijn u nodig heeft. Kiest u voor een ander middel dat geen voorkeursmiddel is? Dan kan het zo zijn dat uw verzekering dit middel niet wil vergoeden en moet u dit zelf betalen.
Voor meer informatie kunt u het beste de website van uw verzekeraar raadplegen.
Algemene informatie over het voorkeursbeleid is terug te vinden op de website van de NZA.

« Terug naar het overzicht