highlight afbeelding

Eigen risico / Eigen bijdrage

De zorgverzekering kent een eigen risico en een eigen bijdrage. Maak je gebruik van zorg dan krijg je met het eigen risico te maken, en in sommige gevallen ook met de eigen bijdrage. In beide gevallen betekent het dat je zelf (een deel van de) zorgkosten moet betalen. Wat het verschil is tussen beide begrippen leggen we je graag uit.

Het eigen risico bij je zorgverzekering

Maak je kosten voor zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering? Dan heb je te maken met het eigen risico. In 2018 bedraagt dit € 385,-. Dat betekent dat je eerst dit bedrag zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar ze vergoedt.

Niet alle medische zorg telt mee voor het verplichte eigen risico van €385,-. Voor de volgende zorg krijg je géén rekening van de zorgverzekeraar:

  • zorg door de huisarts (hieronder valt ook de begeleiding van praktijkondersteuners)
  • verloskundige zorg
  • kraamzorg
  • bruikleenartikelen
  • de griepprik voor risicogroepen
  • gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)
  • zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt
  • (tandheelkundige) zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar
  • wijkverpleging.

Het eigen risico van € 385,- is voor iedereen verplicht.
Je kunt er wel voor kiezen om je eigen risico te verhogen. De verzekeraar zal je daarvoor korting geven op je premie. Kiezen voor een hoger eigen risico kan je dus een besparing opleveren als je weinig gebruik maakt van zorg.

Let op: Zorg die de huisarts voorschrijft (zoals medicijnen) of aanvraagt (zoals een bloedonderzoek), wordt wél verrekend met je eigen risico.

Let tevens op bij spoedeisende hulp: voor een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost geldt geen eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wel. Het is dus verstandig om voor medische hulp eerst naar de huisarts of de huisartsenpost te gaan. Als het nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage. Dit betekent dat je een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten zelf moet bijbetalen (bijvoorbeeld voor een genees- of hulpmiddel). Een eigen bijdrage is dat deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Heb je je eigen risico verbruikt? Dan kan het zijn dat je alsnog een eigen bijdrage moet betalen. De zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage vragen voor zorg uit de basisverzekering, maar ook uit de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering of je een eigen bijdrage hebt en hoe hoog deze is.

Allebei betalen

Het kan voorkomen dat je zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maak je zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaal je deze eerst. De rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als je dat nog niet hebt opgebruikt). Heb je al wel zorgkosten gemaakt en heb je geen eigen risico meer? Dan hoef je alleen de eigen bijdrage te betalen.

« Terug naar het overzicht